Juharszirupos édes burgonya pite

Hozzávalók a pite tésztához:

225 g liszt

¼ teáskanál só

115 g hideg vaj felkockázva

½ evőkanál cukor

1 tojás

1 evőkanál hideg víz

½ evőkanál citromlé vagy fehérbor ecet

 

Keverd össze egy nagy tálban a lisztet a sóval. Kockázd össze a hideg vajat és gyors mozdulatokkal morzsold össze kisebb darabokra a liszttel, majd add hozzá a cukrot is. Lazán keverd össze a tojást a vízzel és a citromlével, majd 2 részletben add hozzá a lisztes keverékhez. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze egy golyóvá, majd kb. 2újjnyi vastagságúra lapítva csomagold be folpackba és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

Miután lehűlt a tészta egy sütő fólián, vagy papíron nyújtsd ki kb 30 cm nagyságú kör alakúra és a fólia segítségével simítsd bele egy 22 cm átmérőjű pite formába, majd húzd le a fóliát. Igazítsd, nyomkodd a tésztát úgy, hogy kitöltse a tálat is és pereme is legyen.

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.

Sütőpapírral takard le a tészta tetejét, szórj rá száraz babot és ezzel együtt süsd elő a tésztát az alsó rácson 15 percig. Ekkor vedd ki a tésztát a sütőből, a papír segítségével emeld ki a száraz babot a tészta közepéből és szurkáld meg pár helyen villával. Vedd vissza a hőmérsékletet 190 fokra és süsd még 10 percig.

Hozzávalók a töltelékhez:

500 g hámozott édesburgonya puhára főzve

235 ml tejszín

120 ml juharszirup

1 evőkanál sötét színű melasz

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt szerecsendió

1 teáskanál örült gyömbér

¼ teáskanál só

3 tojás

 

Egy botmixer segítségével pürésítsd le a burgonyát, keverd simára a többi hozzávalóval és töltsd meg vele az elősütött pitetésztát. Rakd vissza 180 fokra és süsd még további 30 percig, vagy amíg egy tűt beleszúrva a töltelék nem ragad rá.

Forrón is, szobahőmérsékleten is, kihűtve is tálalható.