Nature Line cikkek

Bőröd az őröd

Márk
Bőröd az őröd

A bőr a legnagyobb szervünk, a védekezésben meghatározó szerepet tölt be, tulajdonképpen a védvonala az emberi szervezetnek a külső behatásoktól. Képzeljük úgy el, mint egy várfalat, amit folyamatosan bombáznak, így egy idő után legyengül, veszít az ellenálló képességéből.

Mivel bőrünk a kórokozókkal szembeni védekezésben, a hő és folyadékháztartás szabályozásában is aktívan részt vesz érdemes ápolni és vigyázni rá. Blogbejegyzésünkben szeretnénk segíteni nektek néhány jó tanáccsal, tippel annak érdekében, hogy profi módon védhesd meg az érzékeny bőrödet.

Száraz, zsíros, érzékeny, mi a különbség?

A gyakran találkozhatunk kozmetikumoknál a kifejezéssel, hogy „érzékeny bőrre”, azonban azt nem mindenki tudja, hogy ez nem bőrtípus. A bőrtípusok egy száraz-zsíros skálán helyezkednek el, ez alapján a bőrtípusod lehet normál, száraz, zsíros vagy kombinált. Ennek meghatározására a legegyszerűbb módszer a legjobb:

  • Mosd meg a gyengéd lemosóval bőröd, és töröld szárazra tiszta törülközővel.
  • Várj pár órát, közben ne használj rá semmit, hogy megfelelő legyen a vizsgálat eredménye
  • Vizsgáld meg a bőröd tapintással természetes állapotában, és döntsd el, hol helyezkedik el a skálán

A bőrtípus határozza meg, hogy milyen kozmetikumok a legmegfelelőbbek számodra, ennek megfelelően érdemes kiválasztanod ezeket. Különböző bőrtípusokkal különböző bőrproblémák jelentkezhetnek, köztük a bőrérzékenység is.

Az érzékeny bőr tehát egy bőrprobléma, amivel mindenképpen érdemes foglalkozni, mivel bőrünk érzékenysége a már említett védőréteg sérülésével jár együtt, csökkenti a bőr védekező funkcióját, ezért védtelenebbé válik a kórokozókkal, szennyeződésekkel és kémiai anyagokkal szemben.

Az érzékeny bőr nem korhoz köthető állapot, csecsemőknél és gyerekeknél is jelentkezhet, mivel nekik vékonyabb a bőrük, mellesleg a barrier funkciója sem teljesen kifejlett, így hajlamosabbak az irritációra, komolyabb esetben gyulladásra.

Jelentkeznek Nálad a bőrérzékenység a tünetei?

  • gyakori kipirosodás
  • viszketés
  • csípő-égető érzés, miután érintkezik kozmetikummal
  • kellemetlen húzódó érzés
  • hámlás, száraz foltok megjelenése
  • kiütésszerű pöttyök (gyakori, ha összetevőre vagy érzékeny)

Nem kell, hogy egyszerre tapasztald őket, általában külön-külön jelentkeznek, még csak nem is folyamatosan jelennek meg, de egy a közös bennük, hogy nagyon kellemetlenek, olykor a közérzetre is kihathatnak.

Számos esetben a külső hatásokon kívül a belső folyamatok is hatással vannak a bőrre, például a folyamatos vagy gyakori stresszes állapot az egész testre hatással van, így a bőr védekező funkcióját is gyengítheti, de betegségek és hormonális problémák és tisztítószerek is szerepet játszanak az érzékenység kialakulásában, sőt a túlzott hámosítás és egyes kozmetikumok is felelősek lehetnek. A hipoallergén termékek összetevőit arra a célra fejlesztették ki, hogy minimalizálja az allergiás reakció kockázatot. A L’Arbre Vert Érzékeny bőrre fejlesztett tisztítószerei és kozmetikumai amellett, hogy rendelkeznek e tulajdonsággal a ’European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF)’ független allergológusai által is tanúsítottak, így biztos lehetsz abban, hogy kíméletesek lesznek az érzékeny bőrödhöz.

Az érzékeny bőrápolás alapelvei

Lépésről-lépésre átgondoltan, minimalistán

Ha érzékeny a bőröd a legjobb, amit tehetsz, hogy lépésről-lépésre állítod vissza a bőröd természetes védőrétegét, nem szabad elkapkodni, hosszútávon a türelemmel jársz a legjobban.

A legjobb, ha azzal kezded az egész folyamatot, hogy kialakítod a bőrápolási rutinodat. A vezető szempont, hogy a több nem jobb.

Legyen egy jó hidratálód, fényvédőd, arclemosód. Ha ezek megvannak, fokozatosan egészítsd ki a rutinodat védőréteg erősítő és nyugtató hatású termékekkel. Helyreállítás után koncentrálhatsz a további problémákra, mint a ráncok, pigmentfoltok.

Tedd, amit tenned kell, de kerüld az irritációt

Kerüld el azokat a kozmetikumokat, amiknek túl hosszú az összetevő listája. Ennek az elve nagyon egyszerű, minél több alapanyagok tartalmaznak, annál nagyobb annak az esélye, hogy valami érzékenységet okoz. Válassz olyan terméket, amik mentesek az irritáló anyagoktól (metilizotiazolinon, színezékek, tartósítószer, citrusfélék), illóanyagoktól és minimális illatanyagokot tartalmaznak. Ezek szoktak leggyakrabban irritációt okozni.

Ha halmozod, nehéz dolgod lesz

Próbálj ki egy terméket, használd egy pár hétig, ha bevált, jöhet a következő. Ha túl sokat próbálsz ki egyszerre, nem tudod majd, hogy melyik vált be és melyik okozott esetleg irritációt. Ha egyszerre egy elemet vezetsz be a rutinodba, akkor könnyebb dolgod lesz a döntésben: maradjon vagy menjen?

Ha keresed a számodra megfelelő márkát, nézd meg a L’Arbre Vert hipoallergén termékeit, amelyek nagyrészt természetes összetevőkből készültek, így kíméli a bőrödet és a környezetet sem terhelik.

 

Teszed vagy nem teszed, ez itt a kérdés

A legjobb, amit tehetsz, ha nem veszed félvállról a bőröd egészségét, és tudatos döntéseket hozol annak érdekében, hogy kitartóan védhessen téged. Ne hanyagold el és mindenképpen figyelj az árulkodó jelekre. Ha úgy gondolod, hogy itt az ideje elkezdened a bőröd ápolását, ne feledd, hogy legyél türelmes, mert ez a legjobb út ahhoz, hogy hosszú távon megerősíthesd. Tiszteld a bőrödet és legyél a barátja, hogy együtt boldogulhassatok nap mint nap.

mypos_eu