Nature Line cikkek

Hagyományos tisztítószerek kezdőknek: Szódabikarbóna

Márk
Hagyományos tisztítószerek kezdőknek: Szódabikarbóna

A számunkra megfelelő tisztítószerek kiválasztása mindig nehéz feladat. Fontos szempont lehet a hatékonyság, a megbízhatóság és a környezetre mért hatás is. Cikksorozatunkban a hagyományos tisztítószereket térképezzük fel, amelyek vegyszermentes hatóanyagokkal segítenek neked a takarításban, így kímélik a környezetet és a vízhálózatot egyaránt, mellesleg nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat.

A csodás szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy vízben jól oldódó, enyhén lúgos kémhatású só. Igazi csodaszer, mivel széles körben használható a tisztítás során és a környezetre teljesen ártalmatlan.

Kiválthatsz rengeteg vegyszeres tisztítószert ezzel a hatékony és környezetbarát alternatívával. Használhatod a fürdőben, a konyhában, a hűtőben, sőt még a lefolyók tisztítására is tökéletes megoldás. Probléma nélkül kifényesíti a rozsdamentes acél edényeket és ezüstöt is. A titka a helyes alkalmazásban rejlik. Összegyűjtöttünk nektek néhány hagyományos alkalmazást, amivel a hatás garantált lesz.

  • Fürdőszobában és konyhában

Zsíros, koszos felületek tisztításához tegyél kevés szódabikarbónát egy nedves szivacsra vagy törlőkendőre, vagy szórd rá közvetlenül a megtisztítandó felületre és dörzsölj mindent tisztára vele.  Makacsabb szennyeződéseknél segíthet a szódabikarbóna és a víz kombinációja, a titok, hogy egy fél órát hagyd a keveréket hatni. Még a gyerekjátékokat is biztonságosan tisztíthatod ezzel a módszerrel.

A vágódeszkát is átsúrolhatod egy kanál szódabikarbóna, só és víz keverékével, ha meg szeretnéd tisztítani a foltoktól.

  • Súrolószerként

Rozsdamentes edényeidet könnyen és makulátlanul tisztíthatod meg szódabikarbónával. Nem fogja megkarcolni a felületet és az edényeid ragyogni fognak tőle. Ha egy edény alján makacsabb leégés vagy folt van, víz és szódabikarbóna keverékével fedd le és hagyd állni egy fél óráig. A rozsdamentes lefolyót is tisztíthatod ezzel a keverékkel.

  • Szagtalanításra

Tegyél egy kisebb tálba szódabikarbónát és tedd be a hűtőszekrényedbe vagy a kamrába. Szórj egy keveset a szemeteskukád aljára is, ha szükséges. Megszünteti a kellemetlen szagokat a szivacsok és edények esetében is, ehhez áztasd be őket vízzel elkevert szódabikarbónába.

  • Szőnyegek tisztítására

Kedvenc szőnyegeidet is rendben tarthatod vele: szórd be a tisztítani kívánt felületet, hagyd állni rajta legalább 15 percig, majd porszívózd fel. Ismételd meg, ha szükséges.

  • Ezüst tisztítására

A szódabikarbóna és víz 3:1 arányú keverékéből kiváló ezüsttisztító pasztát keverhetsz, mellyel az ezüstneműt dörzsöld át. Ezután öblítsd le vízzel, majd töröld át egy puha ruhával. A hatás nem marad el.

  • Lefolyók dugulása ellen

Az eldugult lefolyó ellen is felveheted a harcot a szódabikarbóna erejével, ha hetente negyed csésze szódabikarbónát a lefolyóba öntesz, majd forró vízzel leöblíted. Adhatsz hozzá fehér ecetet is, de nagyon fontos, hogy először öntsd a lefolyóba a szódabikarbónát majd az ecetet és öblítsd le forró vízzel.

  • Sütő tisztítására

Tölts meg egy nagyobb, hőálló edényt vízzel és tedd be a sütőbe. Melegítsd addig, amíg a keletkező gőz hatására fel nem puhul a letapadt zsír. Vedd ki az edényt, hagyd lehűlni langyosra a sütőt, majd tisztítsuk meg só, szódabikarbóna és ecet egyező arányú keverékével.

  • Mosásra, folteltávolításra

Fehér ruháid felfrissülnek és vakítóan fehérek lesznek, ha beáztatod őket fél órára langyos vízbe és hozzáadsz egy-két evőkanál szódabikarbónát. Kedvenc ruhádra bor került? Először is itasd fel alaposan papírtörlő segítségével a foltot, majd szórj rá bőségesen szódabikarbónát. Hagyd rajta minimum egy órát, hogy legyen ideje felszívni a makacs szennyeződést.

 

A szódabikarbóna, mint környezettudatos alternatíva

Láthatod, hogy csak ezzel az egy anyaggal legalább 2-3 féle tisztítószert helyettesíthetsz, mindezt ökologikus, természetes módon. Ha gondolkozol azon, hogy lecseréled a vegyszereket, akkor javasoljuk a L’Arbre Vert Múlt Titkai termékcsaládot. Következő bejegyzésünkben a fehér ecet remek tisztító tulajdonságairól írunk, tartsatok velünk! 

mypos_eu