Nature Line cikkek

Takarítás okosan a Spontex ajánlásával

Judy

Takarítani ideális esetben szinte mindenki tud. De vajon tudunk-e okosan takarítani? Belegondoltunk már, hogy mennyi vizet, vegyszert használunk, a felületnek a megfelelő eszközzel, megfelelő sorrendben esünk-e neki, vagy alkalmazzuk-e a színkódos takarítást? Némi odafigyeléssel okosan, takarékosan, de még környezetkímélően is rendbe tehetjük közvetlen életterünket.

Blogbejegyzésünkben szeretnénk hasznos tanácsokkal ellátni titeket, hogy hatákonyan és környezetkímélően tudjatok takarítani. 

4 szín technológia – régóta létezik

Attól, hogy környezetünk tisztának látszik, nem feltétlenül mondható higiénikusnak is. Gondoljunk csak például a szabad szemmel nem látható baktériumokra. A 4 szín technológia többek közt erre ad megoldást. Ahogy az éttermekben, kávézókban, kórházakban, úgy otthonunkban is alkalmazható, ami annyit takar, hogy az egyes helyiségek, felületek takarítására más-más színű eszközöket használunk. Ez a módszer régóta létezik, csak kevesen ismerik. Érdemes olyan szivacsokat, törlőkendőket venni, melyek több színben is kaphatók akár egy csomagon belül, mint például a Spontex Colors 10 db-os súroló vagy a Söke mikroszálas 4 db-os törlőkendő szett.

A kék színű kendőket, kesztyűt, vagy akár vödröt használjuk általános portörlésre, berendezési felületek, tárgyak, bútorok tisztításra a nappaliban, szobákban.

Zöld kendővel, szivaccsal, zöld vödörrel, zöld kesztyűvel takarítsunk a konyhában, étkezőben, miden olyan helyen, ahol az étel jelen van.

A sárga a fürdőszobáé, vagyis a mosdók, fürdők környékén használjuk a sárga kendőket, szivacsokat.

Végül pedig a piros, amivel csak és kizárólag a WC-t, illetve a mellékhelyiséget takarítjuk. Így érhető el, hogy minden ott keletkezett szennyeződés, vagy baktérium még csak véletlenül se kerüljön át például konyhai felületre. Ahol együtt van a WC és a fürdő, ott is értelemszerűen a piros szivacsot, kendőt, kesztyűt használjuk a WC és környezete tisztítására, míg a sárga marad az egyéb fürdőszobai felületekre.

A kevesebb néha több – ultimátum a pornak

Az egyik legáltalánosabb tévedés, hogy takarításnál minél több vizet és vegyszert használunk annál tisztább lesz a felület. Hát nem! Kevés víz, kevés vegyszer, így a környezetünket is kíméljük és takarékoskodunk is. A gyártók nem véletlenül tüntetik fel a vegyszerek bekeverési arányait a terméken, annyit és olyan arányban használjunk, ahogy az elő van írva.

Nem mindegy a törlőkendő sem, amivel dolgozunk. Használhatunk mikroszálas és viszkóz kendőket, mindkettő alkalmas száraz és nedves portörlésre. Míg az előző drágább árkategória, de 60 fokon sokszor mosható és többször felhasználható, addig a viszkóz kendők olcsóbbak, néhány alkalommal dobhatjuk be a mosógépbe 40 fokra, viszont jó nedvszívó képességű, lágy és nem bolyhoz. Ilyen pl. a Spontex Multiroll 50 db perforált törlőkendő is, melynek praktikus tekercses kiszerelése megkönnyíti az adagolást. 25x40 cm méretű kendőket téphetünk le a perforáció mentén, mely szintén alkalmas nedves és száraz törlésre és kétféle színben érhető el, vagyis alkalmazható rá a színkódolás szabályai is. A Spontex Fastwipes 3 db eltérő színű törlőkendőt tartalmaz, szintén használható a színkódos takarításhoz, nem mellesleg nem szöszöl, így nem hagy maga után idegesítő kendő morzsákat. 

A portörlésnek is vannak szabályai, amivel gyakorlatilag ultimátumot adhatunk a visszatérő pornak és kihúzhatjuk a két takarítás közt eltelt időt is. Kevés, nagyjából 1L vízben áztassunk be több törlőkendőt úgy, hogy végül ne maradjon víz a vödörben. Ha a törlőkendőt nem összegyűrve, hanem négybe hajtogatva használjuk, akkor nem lesz már az első törlés után poros a kendő egész felülete és nem fogjuk a rajta lévő koszt sem visszakenni a tiszta polcra. Viszont, ha négybe hajtogatjuk, akkor mindig csak az egyik oldalt használjuk, majd miután az elkoszolódott, akkor csak fordítsuk meg és egy másik tiszta oldalával folytassuk a takarítást. Így tudunk egy kendővel minél nagyobb felületről port felszedni és gyakorlatilag nyolcszor nagyobb lesz a kihasználtsága is. Ha a kendő minden oldala koszos már akkor tegyük külön, majd vegyünk egy új beáztatott kendőt a vödörből és folytassuk azzal a munkát. Így elkerüljük azt is, hogy a piszkos kendőt vissza csavarjuk a tiszta vízbe és egyre koszosabb vízzel folytassuk a takarítást.

Csíkmentesen nézni a világra – haladjunk a korral

Régi „jó” módszer az üvegfelületek csíkmentes tisztítására újságpapírt használni. Ez már nem túl környezet kímélő, ráadásul nem is olyan hatékony, mint gondolnánk, ugyanis a vegyszer által kioldott festékanyag az üvegen marad.

Az ablakok tisztítását mindenképpen kezdjük „sok víz - kevés vegyszer” keverékével alaposan átitatott szivaccsal, amivel első lépésben eltüntetjük a kosz nagy részét. Térjünk ki az ablak minden részére, keretre, párkányra, redőnyre, ne csak az üvegfelületre. Ezt követően tisztára töröljük az összes felületet az üveg kivételével. Használjuk itt is a beáztatott, négybe hajtogatott törlőkendőket. A következő mozzanat maga az ablak felület tisztítása, ehhez célszerű egy nagyobb méretű szivacsot, gumilehúzót használni, valamint „kevés víz - sok tisztítószer” keverékét. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen az így kapott kemény habot felvitel után hagyni kell hatni, ezért akkor jó a habunk, ha nem csúszik le az üvegről. Ezután húzzuk le habot egy gumis lehúzóval folytonos S vonalat leírva az üvegen, ezzel érjük el a csíkmentes hatást. Tökéletes választás ehhez a Spontex Telefix ableklehúzó, mellyel egy személyben kiválthatjuk a szivacsos tisztítást és a víz lehúzását, emellett teleszkópos nyele megkönnyíti a magasan lévő felületek elérését. Utolsó lépésként száraz, nem szöszölő, üvegfelületre alkalmas, vagy bőr kendővel töröljük le azokat a részeket, ahol esetlegesen víz maradt, például az üveg és a keret találkozásánál, vagy a párkánynál.  Erre kiválóan alkalmas a kifejezetten üveg felületekre kifejlesztett Spontex Window Wonder kendője

Padló felmosás – tiszta fejjel

Visszatérő probléma a fénytelen, ragacsos, csíkos padló felmosás után. Felmerül a kérdés, tényleg higiénikusan mosunk fel? Ha a mindenki által ismert, csavaró kosaras vödröt használjuk, egészen biztosan nem. Hiszen a felmosott koszos vizet vissza csavarni a vödörbe, majd azzal folytatni a padló tisztítását, minden csak nem higiénikus. Alkalmazhatjuk a törlőkendőknél bevált módszert, ha több felmosófejünk van, amit beáztatva, koszolódásig tudunk használni. Vagy haladjunk a legtisztább felületről a legkoszosabb felé, az egyes helyiségekben külön vizet és mopot használva. Ha még hatékonyabbak akarunk lenni, akkor itt is bevethetjük a korábban leírt 4 szín technológiáját, vagyis ne sajnáljunk használni zöld, piros, kék, sárga színű felmosófejeket a megfelelő területeken. Új, innovatív megoldás azonban a Spontex Aqua Revolution felmosó rendszer, mely minden öblítésnél különválasztja és elvezeti a használt, piszkos vizet, miközben a felmosófejet tiszta vízzel tölti meg. Ezzel egy mozdulattal kiküszöbölhetjük, hogy újra és újra felmossunk a használt piszkos vízzel.

A vegyszer-víz arányánál itt is érvényesül a kevesebb néha több elv: ha sok víz marad a padlón az vízkő réteget eredményez és így a vegyszer sem tudja feloldani a koszt, másrészt a járólap is fénytelen marad. Mossunk fel először tehát vízkőoldós, majd utána tisztítószeres vízzel, így a fugákat is megkíméljük a maradandó, nehezen eltávolítható lerakódásoktól. Az L'Arbre Vert öko vízkőoldója és tövvféle általános tisztítószerei kiváló környezet kímélő választás. Az sem jó, ha sok a vegyszer, hiszen ettől lesz ragadós, csíkos és csúszós a padló, amire jó megoldás a tiszta vizes felmosás, vagyis ne sajnáljuk az időt még egyszer felmosni tiszta vízzel, ezzel is gyakorlatilag leöblíteni a vegyszert. Végezetül nagyon fontos, higiéniai szempontból kihagyhatatlan mozzanat a mopok alapos kiöblítése, fellógatva történő kiszárítása, hogy utána tiszta fejjel kezdhessünk újra a felmosásnak.

 

 

mypos_eu