Nature Line cikkek

A növényi olajok felhasználásának titkai

Márk
A növényi olajok felhasználásának titkai

Sokan azt hiszik, hogy a táplálkozás preferencia kérdése, pedig elmondhatjuk, hogy komoly kutatások állnak amögött, hogy megismerjük az olajok felhasználhatóságának különféle módjait. Gondoljunk csak a szépségiparra, ahol az értékes növényi olajok ismét reneszánszukat élik és sztárok ezrei keresik a minél gazdagabb és tökéletesebb formulákat örök szépségük és ragyogásuk megőrzése érdekében. A gasztronómiában pedig egy minőségi olaj nagy kincs, mivel színesebbé, játékosabbá teszi az ételeket. Könnyű kísérletezni az olajokkal, persze alapjában tudnunk kell, hogy melyik fogáshoz milyen olajat érdemes vagy éppen szükséges használni.

Olívaolaj

Az olívaolaj a mediterrán térség hagyományos olaja, mely mára már itthon is nagy rajongótáborral rendelkezik. Nagy százalékban, közel 55-83%-ban tartalmaz egyszeresen, és 3-21%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat. Magas a polifenol tartalma is, mely természetes antioxidáns hatású. Az olívaolajnak sokféle változata van, melyeket az előállítás módja határoz meg. Az első préselésből készülő extra szűz olívaolaj a legerősebb ízű, hangsúlyos az olívának a kesernyéssége és gyümölcsössége.

A legjobb tulajdonsága, hogy minden üvegben ott van a játékosság, amely az olívaolajat szinte alapfűszerré teszi a modern konyhában. Javasoljuk, hogy próbáld ki az extra szűz olívaolajainkat, amelyek Franciaország napsütötte régióiból lettek szüretelve és prémium minőséget képviselnek az egész világon. Az olívaolaj jellegzetes ízvilága, mely az enyhe gyümölcsöstől egészen a kesernyésebb, szinte csípősig terjed, az előállítás módján kívül az olívabogyó fajtájától és származási helyétől is függ. Elérhető webshopunkban az eredeti Arbequine fajtából sajtolt olívaolaj is, ha olyan ízeket keresel, amelyek visszarepítenek a napsütötte vidékekre.

Olívaolaj használatánál különösen fontos figyelembe venni a fajtát, ezért tudnunk kell, hogy melyik fajtát mire tudunk felhasználni. Az extra szűz és szűz olajak alacsony gyulladási pontjuk miatt kizárólag hideg ételekhez javasolják, salátákhoz és öntetekhez kifejezetten jól illenek illat és ízjegyeiknek köszönhetően. Sütéshez válasszunk inkább a finomított-kevert lehetőségek közül, így megúszhatjuk konyhai baleset nélkül. Jótékony hatásai már régóta jól ismertek, néhány hatása viszont elismert érdemel. Az olívaolaj a koleszterincsökkentő étrend egyik alapja, segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, pozitívan hat az emésztésre, enyhíti a gyomorrontás tüneteit. Rengeteg E-vitamint tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású.


Tökmagolaj

A tökmagolajat sötét, zöldes szín jellemzi, kellemes ízű növényi olaj. Kimagaslóan gazdag antioxidánsokban, mint a szelén, A- és E-vitamin és koenzim-Q, amelyek segítik megkötni a szabadgyököket. A szabadgyökök alapvetően védekező funkciót látnak el, viszont a testet oxidációnak teszik ki. Felhalmozódásuk – környezetből cigarettázással, UV-sugárzással, alkoholfogyasztással – káros hatásokat fejt ki a szervezetre, amelyek ellen antioxidánsokkal védekezhetünk a leghatékonyabban, amelyek gynegítik az oxidációs folyamatot és megkötik a szabadgyököket.

Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban is, ezért kitűnő élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Leginkább a  krémlevesek, tészták, pestók ízesítésére használják, de magában kenyérre vagy sajtokra csepegtetve is egészen új ízeket kaphatunk. Érdemes kísérletezni ezzel az olajjal, hogy feltárjuk az ízekben rejlő lehetőségek kapuit.

Természetes, hogy a kozmetikában és kúrakezelésekben is gyakran használják. Haj- és bőrápoló hatású, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit. A tökmagolajnak is van hidegen sajtolt változata, amit elsősorban salátákra, kencékhez használhatsz vagy kúraszerűen (napi 1-2 evőkanállal) is fogyaszthatjuk. Tapasztald meg te is a nagyszerű előnyeit a hidegen sajtolt tökmagolajunkkal. Szétnéznél ezek után az olajkamránkban? Megteheted ITT.

Következő rész: A kevert olajok világa - mire érdemes figyelni vásárlásnál? 

mypos_eu