Nature Line cikkek

A kevert olajok világa - mire érdemes figyelni vásárlásnál?

Márk
A kevert olajok világa - mire érdemes figyelni vásárlásnál?

Nehéz a választás, ha a polcokon megtalálható számos növényi olajfajta közül kell döntenünk.  A jótékony hatású olajfajtákról már beszéltünk az előző cikkünkben, de mi van akkor, ha nem tudunk eligazodni, ha éppen sütéshez vagy főzéshez készülődünk?  Erre a kérdésre a kevert olajok jelenthetnek megoldást, amelyek ötvözik a különböző, számunkra is értékes tulajdonságokat.

A növényi olajokat tisztán vagy egymással keverve kerülnek a boltok polcaira. Ha többféle alapanyagból készül az olaj, akkor a növényi étolaj vagy étolaj kifejezés a megnevezésük. Az egyik ilyen étolaj a Cauvin Omega Mediterrán4 bio olajkeverék, amely a napjaink táplálkozástudományi ajánlásainak figyelembevételével négyféle olaj - szűz napraforgóolaj, bio repceolaj, extra szűz olívaolaj és szűz szezámolaj - keverékéből készül. Ez az olajkeverék gazdag omega-3 zsírsav forrás, 100g olajban 5g omega-3 zsírsav található. A másik vegyes olajkülönlegesség a Cauvin fűszeres étolaj, mely finomított napraforgó és szőlőmagolaj keveréke, amelyhez valódi fűszereket is adtak az aromás ízek kedvelőinek. A szőlőmagolaj érett szőlőszemek magvaiból készül. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlítható. Ízét még 200 °C felett is képes megtartani, füstpontja 250 °C ezért más olajoktól eltérően sütéshez is kitűnő választás, mivel kevesebb káros égéstermékkel jár. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik, gazdag procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az aromaanyagokkal állnak kapcsolatban. A procianidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb antioxidáns, amely megköti a szabad gyököket. A két értékes olaj egyesülésének köszönhetően az étolaj jelentős részben tartalmaz természetes antioxidánsokat, magas sütési hőfokkal rendelkezik, ezért kiváló olajban sütéshez.


A növényi olajok feldolgozottsági, finomítottsági fokai különböző mértékűek lehetnek. A szűz és a hidegen sajtolt olajokat nem finomítják, így jobban megőrződnek a jótékony hatású, növényi eredetű tápanyagok. A bennük található zsírsavak érzékenyek a hőre, fényre és még az oxigénre is. Mivel ezek stabilitása olajonként teljesen változó, ezért az olajok felhasználásának módját ezek ismeretében érdemes megválasztani. Azt érdemes tudni, hogy a finomított olajok hőstabilitása nagyobb, ezért ezeket elsősorban főzésre, sütésre célszerű alkalmazni. A finomítatlan olajok zsírsavösszetételükből adódóan hőre érzékenyebbek, oxidációs képességük is nagyobb, ezért ezeket nem javasolt sütéshez vagy főzéshez használni vagy túlzottan hevíteni.

A lényeg, hogy rendszeresen fogyassz ezekből az értékes olajokból, mivel a mai ismereteink szerint egyetlen olyan zsiradék sem rendelkezik annyi hasznos antioxidánssal, mint a növényi olajok. Törekedj a változatosságra, próbálj ki különböző összetételű növényi olajokat vagy kevert olajokat, amelyek a fent említett, többféle olaj előnyös tulajdonságait egyesítik egy palackban.

mypos_eu